MHM

MHM – Ristiin naulattu massiivipuulevy (Massive Holz Mauer = ’massiivipuumuuri’)

MHM-elementit koostuvat käsittelemättömästä puusta. Lautakerrokset liitetään toisiinsa kierrätetyillä alumiininauloilla, jotka takaavat stabiilin ja vahvan seinäelementin. MHM-rakenteessa ei käytetä liimaa. Läpäisevän rakenteen ja puun luontaisten ominaisuuksien vuoksi MHM-rakenne ei tarvitse erillistä höyrynsulkua. MHM-levyssä ristikkäin kiinnitettyjä lautakerroksia on 5-15. Elementtien maksimikoko on 3,25m x 6m ja paksuus 115-340mm.

MHM-seinä voidaan pinnoittaa sisä- ja ulkopuolelta millä tahansa käyttötarkoitukseen sopivalla pintamateriaalilla. MHM-runkorakenne voidaan halutessa eristää ulkopuolelta, jolloin seinälle saadaan parempi laskennallinen U-arvo.

MHM-massiivipuulevyä voi käyttää kaikissa pystysuuntaisissa rakenteissa eli ulkoseinissä, väliseinissä ja huoneistojen välisissä seinissä. MHM-rakennuksissa käytetään vaakarakenteissa (esim. alapohja, välipohja, yläpohja) CLT-massiivipuulevyä, PHE-elementtejä (Profil-Holz-Element eli profiilipuuelementti) tai palkkirakenteisia elementtejä.

MHM-seinä voidaan pinnoittaa sisä- ja ulkopuolelta millä tahansa käyttötarkoitukseen sopivalla pintamateriaalilla. MHM-runkorakenne voidaan halutessa eristää ulkopuolelta, jolloin seinälle saadaan parempi laskennallinen U-arvo.

Celtin MHM-ulkoseinien rakennetyypit

Rakennetyyppi MHM-vahvuus Eriste U-arvo
CELT MHM Solid 250 250mm 0,34
CELT MHM Solid 295 295mm 0,29
CELT MHM Solid 340 340mm 0,26
CELT MHM Eristetty 295 115mm Puukuitueriste 180mm 0,17
CELT MHM Eristetty 320 160mm Puukuitueriste 160mm 0,17

Perustietoa

 • Käsittelemättömästä laudasta valmistettu massiivipuulevy
 • Kerrokset kiinnitetään kierrätetyillä alumiininauloilla toisiinsa nähden kohtisuoraan
 • Rakenteessa ei ole liimaa tai muita kemikaaleja
 • Lautakerroksia: 5-15
 • Elementin maksimidimensiot: 3,25m x 6m
 • Elementin paksuus: 115-340mm
 • Elementit kalibroidaan, leikataan ja työstetään haluttuun muotoon CNC-koneella

Ulkopinnoitusvaihtoehtoja:

 • Ulkoverhouslauta / ulkoverhouslevy
 • Rappaus eristeen tai rappauslevyn päälle

Sisäpinnoitusvaihtoehtoja:

 • Levytys, tasoitus ja maalaus
 • Erillinen verhoilumateriaali: esim. viilu tai sisustuspaneeli

MHM on liimaton ja kustannustehokas massiivipuutuote

MHM-rakennusmateriaali

 

MHM valmistetaan puhtaasta, kierrätettävästä puusta

Massiivipuiset MHM-levyt valmistetaan edullisesta havupuusta eikä valmistuksessa käytetä mitään kemikaaleja. MHM on helppo käyttää uudelleen ja se voidaan vapauttaa vielä kierrätykseen tai energiaksi rakennuksen elinkaaren lopussa.

Puu tekee sisäilmasta miellyttävän

Massiivipuulevy tasaa huoneilman kosteutta ja lämpötilaa. Sisätilojen pinnoitusvalinnoissa kannattaa huomioida puun hyvien ominaisuuksien säilyminen.

Massiivipuu on kiinteä ja paloturvallinen rakennusmateriaali

MHM on luokiteltu paloturvallisuusluokkaan REI 90. Puun huonon lämmönjohtavuuden ansiosta palo etenee puussa hitaasti ja rakenne kestää sortumatta pitkään. Ääniominaisuudet eri MHM-rakennetyypeille on testattu. MHM levyt ovat millintarkkoja ja dimensioiltaan stabiileja. MHM®-seinien kiinteä rakenne ja suuri massa tuottavat huomattavan lämpövaraston eli tasaavat lämpötilojen vaihtelua. Alhaisen lämmönjohtavuuden vuoksi pinnat myös lämpenevät nopeasti.

 

 

MHM-rakennus on energiatehokas koko elinkaarensa ajan

MHM-rakenteen eristysarvo on jopa 30% parempi kuin massiivipuulla normaalisti, koska rakenteen uritetut laudat muodostavat tehokkaasti eristäviä ilmakanavia. MHM-rakennuksen koko elinkaaren (tuotanto, kuljetus, asennus, asuminen, purkaminen) energiankulutus on erittäin alhainen. Rahoittajat, viranomaiset ja vakuutusyhtiöt voivat tarjota edullisempia ehtoja kestäville ja turvallisille rakennushankkeille. Lyhyt asennusaika laskee rakentamiskustannuksia.

Nykyaikainen valmistusprosessi mahdollistaa tehokkaan yksilöllisen valmistuksen

Massiv-Holz-Mauer® valmistetaan erityisesti käyttötarkoitukseen suunnitellulla tuotantolinjalla. Valmistuslinja on kokonaisuudessaan tietokoneohjattu. Epätavallisten pohjapiirustusten, rakenneratkaisujen ja geometristen muotojen toteuttaminen onnistuu vaivattomasti MHM-massiivipuulevyllä. Korkea esivalmistusaste takaa yksinkertaisen, nopean ja turvallisen rakentamisen. Omakotitalon MHM-elementtien asennus kestää 2-3 päivää.

Sisä- ja ulkopinnat voidaan toteuttaa lukemattomilla tavoilla

MHM-runkomateriaalista valmistetaan CELT Rakennuselementtejä, joissa sisä- ja ulkopinnat ovat käyttövalmiita. Sisäpinnat voidaan MHM-levyn päälle levyttää, tasoittaa ja maalata tai niihin voidaan lisätä esimerkiksi viilu, sisustuspaneeli tai muu sisustusmateriaali. Ulkopinnassa on yleensä puupaneeliverhous. Muita mahdollisia ulkopintoja ovat erilaiset ulkoverhouslevyt sekä rappaus.

Celt käyttää MHM-massiivipuulevyä Celt Rakennuselementtien valmistuksessa

Celt valmistaa MHM-raaka-aineesta käyttövalmiita Celt Rakennuselementtejä eli Celt Moduuleja ja Celt Suurelementtejä. MHM-, CLT- ja LVL-massiivipuulevyjä voidaan käyttää samassa rakennuskohteessa eri rakenneosina. Optimoimme käytettävät rakennusmateriaalit kohdekohtaisesti tilaajan toiveiden, käyttötarkoituksen ja kannattavuuden perusteella.

Celt Oy on tehnyt MHM-jälleenmyynti- ja yhteistyösopimuksen virolaisen valmistajan, EstHus OÜ:n kanssa. EstHus valmistaa MHM-massiivipuulevyä Viron Tartossa. Celt vastaa MHM-massiivipuulevytuotteiden myynnistä Suomessa. Celt valmistaa MHM-massiivipuulevystä tilaelementtejä ja suurelementtejä sekä tarjoaa asiakkailleen kattavat suunnittelu- ja asennuspalvelut.

MHM on kehitetty 1980-luvulla ja sen käyttö on yleistynyt erityisesti Euroopassa. Tällä hetkellä MHM-tuotantolinjoja on yhteensä 30 eri puolilla Eurooppaa.

Täältä löydät lisätietoa MHM-tuotteesta: http://www.massivholzmauer.de

Myynti ja lisätiedot:

Kalle Vähäkuopus, kalle.vahakuopus@celt.fi / 0451146454