UKK

Olemme koonneet tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä CLT-rakentamiseen ja Celtin palveluun liittyen. Toivottavasti näistä on apua sinulle.

 • Mitä Celt myy?

  Celt myy sarjavalmisteisia loma-asuntoja yritysasiakkaille, jotka vuokraavat majoituspalveluita. Loma-asunnot ovat tyypillisesti erillisiä hotellihuoneita / mökkejä, jotka toimitetaan luonnon keskelle mahdollistaen elämyksellisen majoituksen loppuasiakkaalle.

 • Mikä on VUOLAS?

  VUOLAS on Celtin suunnittelema loma-asuntomallisto, jota asiakkaat voivat käyttää hankkeiden suunnitteluun ja ideointiin. Vuolas on Celt Oy:n omistama, rekisteröity tavaramerkki. Vuolas on avainlipputuote.

 • Mikä on Celtin loma-asuntojen hinta?

  Celtin loma-asuntomoduulien hintahaitari on suuri (1500-5000e/hm2) riippuen varustelusta, moduulien määrästä selkä toimituslaajuudesta. Voit kysyä valmiiden Vuolas -tuotteiden hintoja Celtin myynnistä, jotta saat selkeän käsityksen hintatasosta. Moduulirakentamisen hinta määräytyy pitkälle suunnittelupöydällä, joten suosittelemme ottamaan yhteyttä jo luonnossuunnitteluvaiheessa kannattavuuden varmistamiseksi.

 • Voiko CLT pintaa käyttää rakennuksen ulkopintana?

  Kyllä voi. Asianmukaisella käsittelyllä CLT-levy toimii ulkopintana samalla tavoin kuin hirsitalossakin. Pintahalkeilua suomen olosuhteissa aina on, mutta siihen voidaan vaikuttaa monin tavoin. Vaikka monilta CLT-valmistajilta puuttuu tuotteelle ulkokäyttöluokitus, celt rakennuselementeillä säilyy normaali rakenteellinen takuu myös ulkokäytössä. Suosittelemme julkisivuna käytettävän CLT:n pintalamellin syysuuntaa pystyyn.

 • Voinko vaikuttaa CLT-levyjen käsittelysävyihin?

  Kyllä voit. Celt valmistaa elementit haluttujen käsittelysävyjen mukaisesti ja toimittaa tarvittaessa mallikappaleet eri sävyistä päätöksenteon tueksi. Lisäksi on mahdollista valita erilaisia puupintalaatuja ja puupintojen syysuunta voi olla pysty- tai vaakasuuntainen.

 • Voinko saada toteutuksen omilla suunnitelmilla?

  Kyllä voit. Tarjoamme asiakkaiden käyttöön neuvotteluvaiheessa valmiita mallejamme ja niistä muokkaamalla yleensä löytyy sopiva ratkaisu. Tehokas moduulirakentaminen edellyttää valmistajan mukanaolon jo luonnossuunnitteluvaiheessa, joten kannattaa olla ajoissa meihin yhteydessä!

 • Halkeileeko CLT-pinta häiritsevästi sisätiloissa?

  Kun raaka-aineen hallinta, valmistusolosuhteet ja käsittelyaineet ovat hallinnassa, niin CLT-levyn pintahalkeamat ovat huomaamattomia. Puu tietysti elää koko elinkaarensa ajan, joten ilmankosteuden ja lämpötilan muutosten vaikutuksesta CLT-levyn pinta yleensä halkeilee. CLT-valmistajan pintalaatu sekä liimaustekniikka vaikuttavat siihen, minkä verran ja millaisia mahdolliset pintahalkeamat ovat. Halkeamien näkyvyyteen voi vaikuttaa myös erilaisilla työstöillä (esim. uritukset) ja käsittelysävyillä. Käsittelyaineilla voidaan pinnan eläminen myös poistaa kokonaan, jolloin toki myös puun sisäilman kannalta hyvät ominaisuudet heikkenevät. Kokemukset CLT-taloissa asuneilta ovat osoittaneet, etteivät halkeamat ja pinnan eläminen ole ongelma, vaan orgaanisen materiaalin viihtyisyyttä lisäävä ominaisuus. Suosittelemme pitämään sisätilan kosteuden riittävän korkealla esimerkiksi ilmankostuttimella, mikä vähentää myös pintahalkeilua.

 • Toimittaako Celt CLT-taloja yksityisille?

  Emme toimita yksittäisiä omakotitaloja yksityisrakentajille. Olemme keskittyneet sarjavalmisteisiin moduuleista toteutettaviin loma-asuntoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että samanlaisia moduuleista rakennettavia asuntoja pitäisi olla vähintään kuuden kappaleen sarja. Yksittäisen talon rakentaminen moduulista tai useammasta moduulista ei ole kustannustehokasta.

 • Miksi kannattaa rakentaa CLT:stä?

  CLT tuo runsaasti hyötyjä rakentamiseen. CLT-levyistä rakentaminen on ekologista, tehokasta ja tarkkaa. CLT:llä on monia hyötyjä myös asumisen näkökulmasta. CLT-talot ovat terveellisiä ja paloturvallisia. Lisäksi puulla on monia terveyttä edistäviä ja ylläpitäviä vaikutuksia. Lue CLT-tekniikasta lisää täältä.

 • Onko CLT-talon rakentaminen kalliimpaa kuin perinteisen puutalon?

  Ei merkittävästi. Jos korvataan pelkät ulkoseinät CLT:llä niin hintaero rankarakenteiseen taloon on vain muutamia prosentteja talon rakennuskustannuksista. Usein CLT-runkoisissa rakennuksissa massiivipuuta käytetään paljon muissakin rakenteissa nopeuden, arkkitehtuurin, rakenteellisen yksinkertaisuuden tai projektin sujuvuuden vuoksi. CLT-rakenteisena voi silloin olla esim. alapohja, välipohja, yläpohja, väliseinät, portaat, terassit, kaiteet, aidat, autokatos, piharakennukset ym. Tällöin hintaero materiaalien suhteen on suurempi, mutta asennusnopeus ja muut saavutetut hyödyt kompensoivat erotusta. Hirsitaloon verrattuna umpipuurakenteisen CLT-talon kokonaiskustannus on hyvin kilpailukykyinen, jopa edullisempi.

Sulje