UKK

Olemme koonneet tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä CLT-rakentamiseen ja Celtin palveluun liittyen. Toivottavasti näistä on apua sinulle. Voit lähettää myös oman kysymyksesi. Vastaamme kysymykseen ja julkaisemme tällä sivulla uusia hyödyllisiä kysymyksiä vastauksineen.

 • Mihin käyttöön Celt Moduulit on tarkoitettu?

  Celt Moduuleita (CLT-tilaelementti) käytetään asuinrakennusten ja lomarakennusten tehokkaaseen rakentamiseen. Celt Moduuleista rakennetaan esimerkiksi pientaloja, rivitaloja, loma-asuntoja sekä maisemahuviloita.

 • Mikä on VUOLAS

  VUOLAS on Celt Oy:n suunnittelema moduulimallisto luontoon sijoitettavista hotellihuoneyksiköistä, joita valmistetaan sarjatuotantona Celtin tehtaalla kuten muitakin tilaelementtejä. VUOLAS on Celt Oy:n rekisteröity tavaramerkki ja avainlipputuote.

 • Mikä on Celt Moduulien (CLT-tilaelementtien) hinta?

  Celt Moduulien hintataso on 1500-3000e/hm2 alv 0% riippuen projektista, moduulien määrästä selkä urakkarajasta. Tilaelementtirakentamisen hinta määräytyy pitkälle suunnittelupöydällä, joten suosittelemme ottamaan yhteyttä jo luonnossuunnitteluvaiheessa kannattavuuden varmistamiseksi. Tarjoamme rakennuttajille täyden suunnittelupalvelun (ARK-, RAK-, LVIS- suunnittelun), jossa optimoidaan ratkaisut tilaelementtitoteutuksen kannalta järkeviksi.

 • Voiko CLT pintaa käyttää rakennuksen ulkopintana?

  Kyllä voi. Asianmukaisella käsittelyllä CLT-levy toimii ulkopintana samalla tavoin kuin hirsitalossakin. Pintahalkeilua suomen olosuhteissa aina on, mutta siihen voidaan vaikuttaa monin tavoin. Vaikka monilta CLT-valmistajilta puuttuu tuotteelle ulkokäyttöluokitus, celt rakennuselementeillä säilyy normaali rakenteellinen takuu myös ulkokäytössä. Suosittelemme julkisivuna käytettävän CLT:n pintalamellin syysuuntaa pystyyn.

 • Voinko vaikuttaa CLT-levyjen käsittelysävyihin?

  Kyllä voit. Celt valmistaa elementit haluttujen käsittelysävyjen mukaisesti ja toimittaa tarvittaessa mallikappaleet eri sävyistä päätöksenteon tueksi. Lisäksi on mahdollista valita erilaisia puupintalaatuja ja puupintojen syysuunta voi olla pysty- tai vaakasuuntainen.

 • Toimiiko CLT-levy kantavana alapohjarakenteena?

  Kyllä toimii. CLT-tekniikka toimii erilaisten perustamis- ja alapohjaratkaisujen kanssa. Tuulettuvalla alapohjarakenteella toteutettavien kohteiden kantavana lattiarakenteena voidaan käyttää alapuolelta eristettyä CLT-levyä. Mikäli lattialämmitystä ei tule, voi CLT-levy jäädä myös näkyväksi lattiapinnaksi. Yleensä omakotitaloissa CLT-levyn päälle tulee askeläänieriste, ohut pintavalu lattialämmitysputkistoineen sekä lattian pintamateriaali. Valmistamme myös palkkirakenteiset tuulettuvat alapohjaelementit. Normaali maanvarainen betonilaatta on myös yleinen alapohjarakenne CLT-taloissa.

 • Voinko saada toteutuksen omilla suunnitelmilla?

  Kyllä voit. Tarjoamme asiakkaiden käyttöön neuvotteluvaiheessa valmiita mallejamme ja niistä muokkaamalla yleensä löytyy sopiva ratkaisu. Tehokas moduulirakentaminen edellyttää valmistajan mukanaolon jo luonnossuunnitteluvaiheessa, joten kannattaa olla ajoissa meihin yhteydessä!

 • Halkeileeko CLT-pinta häiritsevästi sisätiloissa?

  Kun raaka-aineen hallinta, valmistusolosuhteet ja käsittelyaineet ovat hallinnassa, niin clt-levyn pintahalkeamat ovat huomaamattomia. Puu kyllä elää koko elinkaarensa ajan, joten pintahalkeilua CLT:ssä saattaa ilmankosteuden ja lämpötilan muutosten vaikutuksesta jonkin verran olla. CLT-valmistajan pintalaatu sekä liimaustekniikka vaikuttavat siihen, minkä verran ja millaisia mahdolliset pintahalkeamat ovat. Halkeamien näkyvyyteen voi vaikuttaa myös erilaisilla työstöillä (esim. uritukset) ja käsittelysävyillä. Käsittelyaineilla voidaan pinnan eläminen myös poistaa kokonaan, jolloin toki myös puun sisäilman kannalta hyvät ominaisuudet heikkenevät. Kokemukset CLT-taloissa asuneilta ovat osoittaneet, etteivät halkeamat ja pinnan eläminen ole ongelma, vaan orgaanisen materiaalin viihtyisyyttä lisäävä ominaisuus. Suosittelemme pitämään sisätilan kosteuden riittävän korkealla esimerkiksi ilmankostuttimella, mikä vähentää myös pintahalkeilua.

 • Toimittaako Celt CLT-taloja yksityisille?

  Emme toimita yksittäisiä omakotitaloja yksityisrakentajille. Olemme keskittyneet sarjavalmisteisiin moduuleista toteutettaviin asuntoihin ja loma-asuntoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että samanlaisia moduuleista rakennettavia asuntoja pitäisi olla vähintään muutaman kappaleen sarja. Yksittäisen talon rakentaminen moduulista tai useammasta moduulista ei ole kustannustehokasta.

 • Miksi kannattaa rakentaa CLT:stä?

  Clt tuo runsaasti hyötyjä rakentamiseen. Clt-rakentaminen tarkoittaa terveellisempää asumista, ekologisempaa rakentamista ja kannattavampaa asuntosijoittamista. Lisäksi ainutlaatuiset suunnittelumahdollisuudet ja rakenteen pitkäikäisyys takaavat asunnollesi paremman jälleenmyyntiarvon. Celt plug&live -palvelu helpottaa hankkeeseen ryhtymistä ja nopeuttaa tarkoituksenmukaista toteutusta. Merkittävimmät clt:n edut rakentamiseen ja asumiseen löytyvät täältä: CLT

 • Onko CLT-rakentaminen kalliimpaa kuin perinteinen?

  Ei merkittävästi. CLT-rakenteinen talo suppeimmalla toimituslaajuudella tarkoittaa ulkoseiniä jolloin hintaero rankarakenteiseen taloon on vain muutamia prosentteja talon rakennuskustannuksista. Usein CLT-runkoisissa rakennuksissa massiivipuuta käytetään paljon muissakin rakenteissa nopeuden, arkkitehtuurin, rakenteellisen yksinkertaisuuden tai projektin sujuvuuden vuoksi. CLT-rakenteisena voi silloin olla esim. alapohja, välipohja, yläpohja, väliseinät, portaat, terassit, kaiteet, aidat, autokatos, piharakennukset ym. Tällöin hintaero materiaalien suhteen on suurempi, mutta asennusnopeus ja muut saavutetut hyödyt kompensoivat erotusta. Hirsitaloon verrattuna umpipuurakenteisen CLT-talon kokonaiskustannus on hyvin kilpailukykyinen, jopa edullisempi.

Sulje